Copyright Mariëtte Hameeteman
Copyright Mariëtte Hameeteman

Ik heb een dierbare verloren

Gerelateerde thema’s
Kom je er niet uit?
088 900 4321

Bel mij terug

Laat je telefoonnummer en naam achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bel zelf met 088 900 4321.

Let op, het Sociaal Team Gouda belt je met een privénummer terug. Je gegevens worden niet opgeslagen.

Hidden

Als je een dierbare verliest, is dat ingrijpend. Het maakt niet uit of je jong of oud bent; het kan iedereen overkomen; het hoort bij het leven. 

Een verlies ervaren of rouwen is voor iedereen anders. Hoe je er mee omgaat is heel persoonlijk. Misschien merk je dat je emoties alle kanten op schieten. Soms ben je boos, de andere keer verdrietig. Of het lukt je niet om je te concentreren of weer aan het werk of naar school te gaan. Wisselende gevoelens, stemmingen en emoties; heel normaal!


Wat kun je zelf doen?

Het kan helpen om met iemand te praten over je verlies. Misschien heb je familie of vrienden die met je willen praten. Soms kan het ook juist heel moeilijk zijn om je verdriet met mensen te delen die de overledene ook kennen. Gevoelens van verlies wegstoppen en negeren helpt niet en veroorzaakt op langere termijn vaak andere problemen. 

Lotgenotencontact

In Gouda is er bijvoorbeeld stichting Boek en Troost. Zij bieden op een laagdrempelige manier lotgenotencontact, hulp en begeleiding bij rouwen in de vorm van bijv. een Rouwcafé en andere activiteiten. 

Ga naar de website boek-en-troost.nl voor het aanbod en meer informatie.

Rouwen en kinderen

Het tv-programma ‘Het Klokhuis’ (ZAPP) maakte in 2021 een serie over dood gaan, verlies en rouw. In onderstaand filmpje wordt er in het kort uitgelegd wat rouw en verlies is. 

Hoewel Het Klokhuis een kinderprogramma is, geeft het ook heldere en begrijpelijke informatie voor volwassenen. 

Opmerking bij het filmpje. Het filmpje duurt in totaal 15.29 minuten. Op minuut 3.58 is een VLOG fragment opgenomen van Wendel en Liza. Dit fragment kan als storend ervaren worden.

Professionele hulp en begeleiding

Heb je het heel erg moeilijk met het verlies en loop je na langere tijd vast? Neem dan contact op met bijvoorbeeld je huisarts, de POH-GGZ of met het Sociaal Team Gouda. We kijken dan samen hoe verder. 

Lees meer