Copyright Mariëtte Hameeteman
Copyright Mariëtte Hameeteman

Mijn kind heeft leerproblemen

Kom je er niet uit?
088 900 4321

Bel mij terug

Laat je telefoonnummer en naam achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bel zelf met 088 900 4321.

Let op, het Sociaal Team Gouda belt je met een privénummer terug. Je gegevens worden niet opgeslagen.

Hidden

Leert jouw kind moeilijk? Merk je dat jouw kind moeite heeft om zich aan te passen als hij of zij omgaat met andere kinderen? Dat kan soms erg moeilijk zijn. En vaak wil je als ouder graag weten hoe je je kind kunt helpen.

Kinderen zijn vaak heel goed in het verbergen van het probleem. Ze zullen niet snel toegeven of accepteren dat ze langzamer leren dan hun klasgenootjes. Of dat ze niet echt handig zijn in sociale situaties. Ze geven dan bijvoorbeeld maar snel aan dat ze het begrepen hebben. Dat kan kinderen veel stress geven omdat ze boven hun niveau proberen mee te doen.


Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je het probleem bij je kind herkent. Dan kun je jouw vragen aan je kind aanpassen, zodat je jouw kind niet overvraagt. 

Je kunt je kind helpen door de situatie voor je kind goed overzichtelijk te maken en veel uitleg te geven. Dan voelt je kind zich veilig. Neem hier echt de tijd voor.

  • Gebruik makkelijke, korte zinnen in je uitleg. 
  • Gebruik één boodschap, vraag of opdracht in een zin.
  • Geef en neem de tijd om vragen van je kind te beantwoorden.
  • Controleer of je boodschap goed is aangekomen. Vraag dan niet alleen of je kind het heeft begrepen. Laat je kind het terug vertellen en hem of haar uitleggen wat er begrepen is.
  • Leg nooit meer dan twee à drie keuzes voor.
  • Vermijd woorden als “zo, straks, misschien, even en gewoon”. Bied houvast door precies aan te geven wat én wanneer er iets gebeurt.
  • Benoem de emoties die je ziet bij jouw kind en jouw eigen emoties.
  • Complimenteer jouw kind. Dit versterkt de eigenwaarde.
  • Zeg niet alleen tegen je kind wat het niet moet doen, maar zeg ook meteen wat het wél moet doen.

Bij het ondersteunen van een kind met een beperking, kan meer nodig zijn dan deze tips. Daar kun je hulp bij krijgen. Misschien heb je als ouder ondersteuning nodig om je kind te blijven helpen. Je hoeft het als ouder niet alleen te doen. Aarzel niet om contact op te nemen met Sociaal Team Gouda.

Nieuws

We konden geen gerelateerde berichten vinden.