Column Sociaal raadsliedenwerk. Diagnose stellen bij achterstallig onderhoud bij een huurwoning

Tijdens een heerlijk ontspannen vakantie op het Griekse eiland Kos werd duidelijk dat de vroegere bewoner Hippocrates (460-377 voor Chr.) ook vandaag de dag nog steeds op allerlei manieren respect en waardering krijgt. Prachtige kunst en beelden zijn er te vinden in musea. Er is zelfs een bekende grote boom (plataan) naar hem vernoemd op de plek waar zijn leerlingen les kregen in geneeskunde.

Hippocrates is de oervader van de huidige westerse geneeskunde. Met zijn wijze inzichten op het gebied van medicijnen heeft hij vele mensenlevens gered. Hij was de eerste die natuurlijke oorzaken voor ziektes zag en kwam er achter dat sommige voeding goed is voor de een, maar slecht voor de ander. Verder was Hippocrates de eerste die een diagnose kon geven op basis van symptomen, zoals koorts of hoesten.

Als sociaal raadsvrouw of -man is het ook van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium een juiste diagnose te stellen. Een klant wil, logisch en begrijpelijk, heel graag weten waar die aan toe is. Niemand zit te wachten op een verhoogd risico aan extra oplopende kosten. Wanneer een klant alle denkbare dossier- en bewijsstukken aanlevert, dan kan een sociaal raadsvrouw of -man hier gericht op sturen en zogezegd de bijpassende therapie bepalen.

Achterstallig onderhoud in een huurwoning?

Wat bijvoorbeeld te doen bij slecht of achterstallig onderhoud, zoals lekkage en/of schimmel in de huurwoning? De ene keer is zo’n probleem binnen een kort tijdsbestek van een paar weken of maanden met een aspirine opgelost en kan worden volstaan met een paar brieven of e-mails. Een andere keer is er een snelle kort geding (spoed)-procedure als chirurgische ingreep nodig om de schade voor een klant te beperken.

Wat zijn de rechten en plichten van een huurder en verhuurder?

Hiervoor is het van belang om goed te weten wat de rechten en plichten van een huurder en verhuurder zijn. Een sociaal raadsman kan hier uitleg over geven en zo nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat. Kent u iemand die te maken heeft met onderhoudsklachten in de huurwoning en hulp goed kan gebruiken? 

Maak gerust een afspraak met een van de sociaal raadslieden bij Sociaal Team Gouda. Onze ondersteuning is gratis. Je kunt contact opnemen via telefoonnummer 088-9004321 of e-mail: info@sociaalteamgouda.nl