Column sociaal raadsliedenwerk: wat zijn je rechten bij een aankoop in een (online) winkel

In januari 2018 overleed Ingvar Kamprad op respectabele leeftijd. Hij was de oprichter van het bekendste zelfbedieningswarenhuis voor meubels en woonartikelen en één van de rijkste mensen op aarde. Zijn laatste levensdagen bracht hij, geloof het of niet, door in Smaland. 

Niet het populaire kinderspeelparadijs, maar een heuvelachtig landschap vol met meren en bossen in Zuid-Zweden. Schrijfster Astrid Lindgren groeide hier op in haar vroege jeugdjaren en werd wereldberoemd met haar geesteskind Pippi Langkous. U kunt de verschenen omnibus lezen of de leuke film, animatie- of televisieserie bekijken. Nergens zal u de aan Pippi toegeschreven uitspraak “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” terugvinden.

Toch is het best een fraai en motiverend uitgangspunt dat veel mensen inspireert. Bij het in elkaar zetten van bijvoorbeeld een kledingkast moet ik hier nog wel eens aan terug denken. Klussen is echt niet voor mij weggelegd. Ieder mens heeft zo haar/zijn kwaliteiten en talenten.

Wat te doen als het niet goed gaat bij een aankoop?

Veruit de meeste aankopen in een winkel of via internet zijn van goede kwaliteit. Maar wat eigenlijk te doen wanneer levering uitblijft of sprake is van een kwalitatief slecht product? Kan ik als dan zomaar een ander exemplaar krijgen of het volledige aankoopbedrag retour? Veel consumenten zijn niet op de hoogte van de rechten en plichten van koper en verkoper.

Het consumentenrecht verandert zo snel dat het beslist de moeite waard kan zijn om een open, eerlijk en onafhankelijk advies te vragen van een juridisch professional. Zo nodig stelt een sociaal raadsvrouw of -man samen een klachtbrief op.

Hulp of ondersteuning bij een aankoop

Kun je hier zelf hulp bij gebruiken? Ben je het niet eens met het standpunt van een winkel/leverancier of heb je er vragen over? Maak gerust een afspraak met een van de sociaal raadslieden bij Sociaal Team Gouda. Onze ondersteuning is gratis. Je kunt contact opnemen via telefoonnummer 088 900 4321 of e-mail: info@sociaalteamgouda.nl.