Column van onze sociaal raadslieden: Helden zijn van alle tijden

Helden zijn van alle tijden

Een van mijn favorieten die voor een ontspannen gevoel zorgt, is Sisyfus uit de Griekse oudheid. Hij kwam in protest tegen de goden. Als straf moest hij voor de rest van zijn leven iedere dag een loodzwaar rotsblok tegen een berg op duwen. In de avond rolde het weer naar beneden, zodat hij steeds opnieuw met de reis naar boven kon en mocht beginnen. Heel knap om zo’n zwaar rotsblok steeds met volle overtuiging omhoog te krijgen. Wat een kracht en inzet. Ik kan er gelukkig van worden.

In de praktijk als sociaal raadsman komen moeilijke woorden gebruiken af en toe nog voor, vooral in brieven van instanties. Wanneer we er wat langer naar kijken of de Lees Simpel app gebruiken, valt het allemaal reuze mee. Het geeft altijd plezier en ontspanning om een kwestie terug te brengen tot de kern waar het om draait. Dat is vaak het enige dat telt voor een klant.

Moeite met hulp vragen

Veel mensen hebben moeite om eerder hulp voor zichzelf te vragen. Voordat het zover is, wordt nog best vaak veel te lang met een probleem rondgelopen. Eigenlijk jammer en onnodig, want er zijn volop specialisten beschikbaar die mee willen denken en praten over een passende oplossing.

Waar gaat een reis naar toe in een dossier? Sociaal raadslieden schetsen in een adviesgesprek met een klant of collega graag de goede en slechte kansen. Voordat een probleem wordt aangepakt, worden alle denkbare mogelijkheden en risico’s besproken die zich onderweg tijdens de reis kunnen voordoen.

Een avontuurlijke reis

Waar mogelijk stippelen sociaal raadslieden de spannende en avontuurlijke reis uit. De meeste klanten vinden dat fijn en prettig. Uiteraard lukt vooruitkijken lang niet altijd, want het is van meerdere factoren afhankelijk. Dit geeft niet. Wanneer een klant in grote lijnen geschetst krijgt wat er zoal kan of staat te gebeuren, is het net alsof een verre reis vanuit huis wat minder eng lijkt.

Ben je nieuwsgierig geworden of is er iemand in je netwerk die hulp en ondersteuning kan gebruiken? Neem dan gerust contact op met Sociaal Team Gouda via telefoonnummer 088-9004321 of e-mail: info@sociaalteamgouda.nl.