Copyright Mariëtte Hameeteman

Hoe kan ik omgaan met mijn ziekte?

Kom je er niet uit?
088 900 4321

Bel mij terug

Laat je telefoonnummer en naam achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bel zelf met 088 900 4321.

Let op, het Sociaal Team Gouda belt je met een privénummer terug. Je gegevens worden niet opgeslagen.

Hidden

Als je ziek bent, kan je wereld op zijn kop staan. Ook voor de mensen om je heen kan dit erg lastig zijn. Hoe iemand omgaat met zijn ziekte, verschilt per persoon en verschilt natuurlijk ook per situatie. Zeker de eerste periode, net nadat je het nieuws hebt gehoord, kan een heel verdrietige periode zijn. Voor sommige mensen brengt een ziekte zelfs iets positiefs. Dan kan diegene ineens enorm genieten van kleine dingen.


Wat kun je zelf doen?

  • Wees lief voor jezelf. Het is helemaal niet gek en erg als je, door je ziekte, soms niet meer aan andere dingen kunt denken. Het kost tijd om weer tot jezelf te komen. Gun jezelf die tijd. 
  • Praat over je gevoelens en krop de emoties niet op. 
  • Doe zoveel mogelijk dingen waar je energie van krijgt. Denk in mogelijkheden. Onderzoek wat je nog wél kan. Hiervoor kun je afspraak maken met de preventieverpleegkundige van het Sociaal Team, zij kan dan met je in gesprek over Positieve Gezondheid.
  • Ga de natuur in, dat doet veel mensen goed. Ga bijvoorbeeld naar het bos of het strand.

Heb je een naaste die ziek is?

Je kunt luisteren naar diegene die ziek is. Vaak is een luisterend oor genoeg. Je hoeft geen oplossing of advies te geven. 

Zorg ook dan goed voor jezelf. Ook jij hebt verdriet en dus tijd nodig om dingen te verwerken. Het kan heel lastig voor je zijn om naast iemand te staan die ziek is. Je kunt misschien hulp inschakelen van Steunpunt Midden-Holland. Bij hen kun je je melden als mantelzorger. Zij kunnen je in contact brengen met lotgenoten en bieden ontspannende activiteiten met lotgenoten.


Lees meer