Van grasveld naar voetballen op een club: Het belang van een schoolcontactpersoon

Hieronder delen wij een bijzonder verhaal van één van onze schoolcontactpersonen.

Want soms zijn verhalen té mooi om niet te delen.

Als ik het terrein opkom bij de voetbalvereniging zie ik de bedrijvigheid al op de velden. Deze Goudse voetbalclub bevindt zich aan de rand van een woonwijk. Menig Gouwenaar heeft hier het voetballen onder de knie gekregen of voetbalt hier nog steeds. Van jong tot oud kun je hier terecht.

Ik zie Lucas al snel: hij wilde zo graag keepen, dus ik zie hem onder de lat staan. Hij wordt ‘ingeschoten’ door zijn teamgenoten, zoals dat gaat met een keeper, vlak voor de wedstrijd.
Lucas geniet er zichtbaar van. Hij duikt van links naar rechts en ook voor mij als niet voetbalkenner is wel duidelijk: hier keept een goede keeper!

Geldzorgen alleenstaande moeder

Het is nog maar kort geleden dat de leerkracht van Lucas mij aansprak op zijn school. Ik ben schoolcontactpersoon vanuit het Sociaal Team en daarmee vraagbaak voor ouders en kinderen, maar ook voor leerkrachten. Juist die leerkrachten signaleren veel. Deze juf vertelde me dat zij Lucas in de gymles een compliment had gegeven over zijn voetbalvaardigheden. “Wat kun je dat ontzettend goed, jij hebt echt talent”, had ze gezegd. Maar Lucas had daarop aarzelend gezegd dat hij best graag zou willen voetballen op een club. Na wat heen en weer praten met de juf vertelde hij over de geldzorgen van zijn alleenstaande moeder en dat het voetballen daarom beperkt bleef tot het grasveldje voor zijn huis. Reden voor de juf om met mij contact te leggen.

Rotterdampas

Is er niet een Rotterdampas, waar ook Gouda gebruik van maakt en wat sporten voor iedereen mogelijk maakt? Jazeker is dat er, vertelde ik en ik bedankte de juf voor haar opmerkzaamheid en de doorverwijzing. De juf ging weer aan het werk met de klas en ik regelde de nodige acties met de moeder van Lucas.
De wedstrijd is inmiddels begonnen. Ik kijk naar een stralend kind dat precies nu een prachtige redding maakt.

Daar doen we het voor. Meedoen moet voor iedereen mogelijk zijn!