Column sociaal raadsliedenwerk: ondersteuning bij het verlengen van een verblijfsvergunning

In Nederland zijn er veel wetten, regelingen en sociale voorzieningen. Het is soms moeilijk om van alles op de hoogte te zijn. Gebeurt er iets in je leven wat je niet begrijpt of heb je het gevoel dat er iets niet klopt? De sociaal raadslieden van het Sociaal Team Gouda kunnen je verder helpen. In hun columns schrijven de sociaal raadslieden over hun werk.

Heeft u ook gekeken naar Mocronado’s? De zesdelige TV- serie van omroep WNL over bijvoorbeeld twee oudere Marokkaanse mannen uit Gouda biedt een fraaie terugblik op hun werkzame leven en gaat ook over het leven van nu. Zij maken deel uit van die eerste groep Marokkaanse mannen die in de jaren ’70 en 80 van de vorige eeuw naar Nederland kwamen. Op zoek naar een betere toekomst in een land dat stond te springen om goedkope arbeidskrachten.

De oude mannen zijn een toonbeeld van kracht en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voor elkaar zorgen en klaar staan is vanzelfsprekend.

Soms kan het gebeuren dat je het gevoel hebt je eigen kracht te verliezen of dat je er niet uitkomt, ook niet met hulp van je eigen netwerk. Bijvoorbeeld omdat jouw verblijfspas verloopt. Of dat de IND in jouw nadeel een beslissing neemt. Dan kan het fijn en prettig zijn als een sociaal raadsman naast je staat en meedenkt over een oplossing. Je doet het zelf, maar niet alleen.

Bij het verlengen van een verblijfsvergunning is het goed om te weten hoe je een aanvraag invult en opstuurt. En zeker niet onbelangrijk: voldoe je nog aan de voorwaarden om in Nederland te verblijven? Een sociaal raadsman of -vrouw ondersteunt jou door het aanvraagproces heen.

Hulp nodig bij zo’n aanvraag?

Heb je zelf hulp nodig bij zo’n aanvraag? Of ben je het niet eens met een beslissing van de IND of heb je er vragen over? Maak gerust een afspraak met de sociaal raadslieden bij Sociaal Team Gouda. Onze ondersteuning kost geen geld.

Over de sociaal raadslieden in het Sociaal Team Gouda

In het sociaal team Gouda werken drie sociaal raadslieden: in Gouda noord, oost en zuid. Een sociaal raadsman of -vrouw heeft sociaal-juridische kennis en ervaring. Hij of zij ondersteunt je voor zover mogelijk. Voor juridisch complexe situaties verwijst hij je door naar een advocaat of naar rechtsbijstand.