Copyright Mariëtte Hameeteman

Ik word 18. Wat nu?

Gefeliciteerd en … aan de slag! Want wat verandert er nu en wat wordt er van je verwacht?

Kom je er niet uit?
088 900 4321

Bel mij terug

Laat je telefoonnummer en naam achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bel zelf met 088 900 4321.

Let op, het Sociaal Team Gouda belt je met een privénummer terug. Je gegevens worden niet opgeslagen.

Hidden

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel. Je wordt voor de wet volwassen. Dat betekent dat je nu zelf verantwoordelijk bent voor heel veel zaken en helemaal zelfstandig belangrijke beslissingen mag nemen. Hier horen ook regelzaken bij. Je moet nu dingen regelen zoals je zorgverzekering, het aanvragen van een DigiD of studiefinanciering. Sociaal Team Gouda kan met je meekijken en je helpen.


Wat kun je zelf doen?

Checklist wat je kunt én moet doen

De Rijksoverheid heeft zelf op een rij gezet waar je aan moet denken als je 18 jaar wordt. Klik hier voor deze checklist. Je kunt dan met hulp van vragen meer te weten komen wat je in jouw situatie kan en moet doen. Voor een eenvoudigere versie van de checklist is er Wijzer in geldzaken.

Als je 18 jaar wordt veranderen er een aantal geldzaken. Hier onder kort wat aandachtspunten:

Geldzaken regelen

Geldplan Bijna 18 helpt bij het regelen van zaken als een bankrekening, zorgverzekeringen, zorgtoeslag en DigiD.

Zorgverzekering

Voor inwoners van Gouda met een laag inkomen (max 120% van de bijstandsnorm) heeft de gemeente een collectieve zorgverzekering afgesloten bij VGZ. Je krijgt dan misschien een zorgverzekering voor een lagere prijs. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Gouda.

Voor studenten zijn er ook voordelige verzekeringen. Om goed te kunnen vergelijken kun je kijken op Zorgwijzer Studenten of op Independer. Dit zijn vergelijkingssites.

Wonen

Vanaf je 18e kun je zelfstandig wonen. Wil je je inschrijven voor een huurwoning en/of een studentenkamer? Dat doe je bij Woningnet Regio Midden-Holland. Kijk eventueel ook op de pagina Ik zoek een woning op deze website. Je kunt ook voor kamers kijken op bijvoorbeeld Kamernet.nl.

Inkomen

Als je 18 jaar bent, zorg je voor je eigen inkomen. Dit kan met werk, studiefinanciering of een combinatie hiervan. Misschien werk je al of (nog) niet. Goed om te weten; als je inwoner bent van Gouda en jonger bent dan 28 jaar, dan kun je met een jongerencoach van de gemeente op zoek naar een passende opleiding of werk. Kijk op de website van gemeente Gouda.


Lees meer

Nieuws

We konden geen gerelateerde berichten vinden.